Witamina C, czosnek i imbir – czyli o tym, jak wzmocnić swoją odporność i skutecznie pokonać przeziębienie.

Pożegnaliśmy już na dobre lato, by powitać brzydką jesień. Okres przedzimowy często sprzyja większej podatności na różnego rodzaju przeziębienia i infekcje. Jak się przed nimi obronić lub pomóc sobie w walce z nimi ?

Moim pierwszym orężem w walce z przeziębieniem w trakcie jego trwania oraz jako profilaktyka dla wzmocnienia odporności to oczywiście niezwykle popularna witamina C, czyli kwas L-Askorbinowy.
Nie wszyscy wiedzą, że witamina ta nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale również wspomaga produkcję kolagenu (składnik zębów, kości, chrząstek, skóry, naczyń krwionośnych) i jest silnym antyoksydantem usuwającym wolne rodniki i metale ciężkie. Należy pamiętać, że podczas przeziębienia organizm ma dużo większe zapotrzebowanie na witaminę C i dużo większe jej zużycie. Nie wystarczą dawki RDA (zalecane dzienne spożycie) rzędu 80-100 mg umieszczane przez producentów na opakowaniach. W stanie chorobowym uzasadnione będą dawki rzędu od 1 do nawet 5 g podawane w trakcie 24 godzin (mówię tu o osobach ogólnie zdrowych, bez problemów w układem wydalniczym; nerki lub pokarmowym), które są w trakcie przeziębienia lub np grypy . Oczywiście tak duże ilości witaminy C są dostępne tylko w syntetycznych produktach. Jednak jeśli chodzi o naturalne produkty, które zawierają najwięcej witaminy C są to:  owoce dzikiej róży (w 100 gramach znajdziemy 1800 mg witaminy C), czarna porzeczka, pietruszka (ok. 180 mg w 100g) oraz czerwona papryka.

Nieoceniony jest również czosnek i jego dobroczynne działanie. Długo by pisać o jego walorach zdrowotnych, natomiast warto wspomnieć, że najważniejszymi składnikami czosnku są olejki eteryczne i lotne związki siarkowe, które zapobiegają i zwalczają infekcje wirusowe (http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czosnek-naturalny-antybiotyk-wlasciwosci-lecznicze-czosnku_37177.html). Czosnek można spożywać w różnych postaciach, bo nie każdy go lubi ze względu na „ostry zapach”. Ja np. bardzo często dodaje go do marynaty mięs, sałatek oraz jako składnik soku z cytryną i miodem.

Imbir z kolei, to roślina, której cenne właściwości lecznicze były znane tysiące lat temu m.in. w Chinach i Indiach. Podobnie jak czosnek – zawiera cenne olejki eteryczne i substancje, jak np. gingerol, który wpływa na ostrość smaku tej rośliny. Imbir zwalcza infekcje wirusowe i bakteryjne oraz ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, dlatego też warto go dodawać bezpośrednio do herbaty lub robić z jego pokrojonych kawałków napary. (https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-imbiru).

Nie ma na co czekać – trzeba zacząć dbać o swoje zdrowie i odporność, szczególnie gdy za oknem coraz mniej sprzyjająca aura. Wprowadzając powyższe produkty do swojej diety z pewnością żadne infekcje nie będą nam straszne!